“Licht speelt een beslissende rol bij de ergonomie op de werkplek”

werkplekverlichting

Licht speelt een beslissende rol bij de ergonomie op de werkplek. Een goede kantoorverlichting ondersteunt bij visuele opgaven en draagt bij tot het welzijn. De verlichting op de werkplek moet daarvoor een lichtsterkte van minstens 500 lux. Werkplekgebonden kantoorverlichting, zoals klassieke werkpleklampen (bureaulampen), staande lampen, plafondlampen, tafelopbouw- of pendellampen bieden optimale mogelijkheden voor een individuele verlichtingsoplossing op de werkplek. Deze lampen kunnen afhankelijk van de persoonlijke behoefte ingeschakeld of gedimd worden. Een moderne kantoorverlichting met LED’s of hoogontwikkelde compacte fluorescentielampen is bovendien nog bijzonder energie-efficiënt. Waldmann biedt een groot assortiment moderne LED-kantoorlampen. Bureaulampen zijn bovendien zeer flexibel inzetbare lichtelementen op kantoor. Bij veranderingen op de werkplek kunnen ze heel eenvoudig verplaatst worden. Maar ook aanbouwlampen, wandlampen of buislampen zorgen voor een goede verlichting in kantoren en administratiegebouwen.

biodynamische verlichting

In het menselijk lichaam verloopt iedere dag hetzelfde programma. De „inwendige klok“ bepaalt slaap- en waakfase, maar ook hartfrequentie, bloeddruk, en stemming – een ritme van biologische processen dat wezenlijk door licht geregeld en ondersteund wordt. Daarbij spelen vooral de hormonen cortisol en melatonine een rol. Wanneer licht ontbreekt als klok resp. aftelklok voor het lichaam, kunnen als gevolg daarvan chronische vermoeidheid, slaapstoringen of depressies optreden.

VTL (Visual Timing Light) zorgt voor motiverend licht op kantoor. De hele dag. Het innovatieve lichtmanagementsysteem brengt de dynamiek van het natuurlijk daglicht binnen het gebouw en breidt de emotionele en ergonomische aspecten van de lichtkwaliteit uit. Het biodynamisch licht (Human Centric Lighting) kan vooral op kantoren met gering daglicht en in de wintermaanden, als de inwendige klok nauwelijks gesynchroniseerd worden met het daglicht, het welzijn van de medewerkers duurzaam sterken.

Ontwikkeld is het innovatieve lichtmanagementsysteem in nauwe afstemming met prof. dr. ing. Herbert Plischke, professor voor licht en gezondheid aan de Hogeschool München, faculteit voor toegepaste natuurwetenschappen en mechatronica. Uitgerust met VTL verandert een biologisch effectieve lamp helderheid en lichtkleur, georiënteerd aan het natuurlijke licht. Het grootste effect bereikt biodynamisch licht (Human Centric Lighting) als het vanuit een lichtbron met een groot vlak (indirecte verlichting) en onder de juiste invalshoek (van voren en van boven) op het oog treft.